STEM-klassen

 • Geschreven op 1 juni 2015
  STEM-klassen

  STEM staat voor een waaier aan technologische, technische, exact- wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.

  Wij willen kinderen van 10-12 jaar warm maken voor wetenschap en techniek door hen 5 dagen onder te dompelen in een “STEM-bad”. Het is aan de jongeren om een veranderingsproces te creëren, maar we moeten hen zin hier in laten krijgen. Het is onze plicht om jongeren te stimuleren tot technologische ontwikkeling die de problemen van vandaag en morgen mee oplossen. De toekomst is altijd aan de jongeren waardoor de duurzaamheid verzekerd is.

  In het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs is er expliciet aandacht nodig voor wetenschap, techniek en technologie. Het probleem van heel wat basisscholen is de investeringskosten van onderbouwde didactische technologieën om de kinderen hier voldoende mee te laten experimenteren. Specifieke investeringen rond scheikunde, fysica, robotica, engineering … zijn zeer zelden terug te vinden in een lagere school. De veiligheid op het gebied van Facebook en internet wordt best in beeld gebracht in de lagere school. De relatie tussen technologie en job wordt in ons aanbod gebracht.

  Hoe hou je leerlingen bij de les? Wetenschap, techniek en technologie worden gekenmerkt door vernieuwing. Dat zou ook zichtbaar moeten zijn in het aanbod op de lagere scholen. Een vernieuwing van de didactiek voor STEM is noodzakelijk. Daarbij is het nodig de lerarenopleiding te versterken zodat de leraren van morgen vol vertrouwen kunnen lesgeven over STEM. De leerkracht kan alvast eens voorproeven van de verschillende domeinen die wij aankaarten in onze STEM-klassen.

  » Meer blogitems