Jeugdverblijf lanceert steunfonds ‘Iedereen mee op schooluitstap’

 • Geschreven op 20 maart 2018
  Jeugdverblijf lanceert steunfonds ‘Iedereen mee op schooluitstap’

  Elk kind moet kunnen genieten van een meerdaagse schooluitstap

  Dat vinden de initiatiefnemers van jeugdverblijf Oud Klooster in Dikkele (Zwalm). Bij het prille begin van de lente pakten ze uit met hun steunfonds. Met dat unieke initiatief wil het jeugdverblijf toegankelijker worden voor scholen met een groot aantal kinderen uit kansarme gezinnen. Coördinator Erwin Eraerts en zijn team werkten een praktisch en financiëel partnerschap uit, waarbij scholen én jeugdverblijf elk een deel van de inspanning doen om elk kind die meerdaagse uitstap te gunnen.

  En er is meer: het Oud Klooster gaat volop mee op verhalentoer. De toercaravan van Vakantieparticipatie krijgt een definitief plekje op het domein in Dikkele. Kinderen zullen in die knusse ruimte plezier beleven aan het vertellen van hun vakantiebelevenissen.

  Met het Steunfonds ‘Iedereen mee op Schooluitstap’ kan het jeugdverblijf bepaalde scholen een korting geven op de kosten van een meerdaags verblijf in Dikkele. Scholen met een score van 50% of meer op de SES (Sociaal Economische Status van gezinnen van de leerlingen) kunnen korting aanvragen op de totale kost van hun verblijf. De raad van bestuur van het Oud Klooster beslist over de hoogte van de korting, die 10 tot 20% kan bedragen. De middelen voor het fonds komen van eigen initiatieven, verkoop van producten en giften. Erwin Eraerts, zijn echtgenote Sabine De Groote en hun team zien het steunfonds als een concreet partnerschap met scholen.

  "Met ons steunfonds hopen wij de financiële drempel van sommige scholen te verlagen.

  Tegelijk vinden we het belangrijk dat de school zelf ook inspanningen doet om bijkomende middelen te verzamelen." - Erwin & Sabine

  Op 18 maart werd het initiatief feestelijk voorgesteld en kwamen de eerste euro’s voor het steunfonds binnen. Bijna 200 mensen zakten af naar de kerk van Dikkele, waar theatergezelschap Speranza het stuk ‘Tanya’ bracht. De inkomsten gaan integraal naar het steunfonds. Voorzitter van Speranza Herman Becue: ‘Wij houden van theater. En wij, bestuur en spelers, hebben het goed. We hebben genoeg. Dus spelen wij graag – en uitsluitend – voor goede doelen, zoals dit. Omdat het belangrijk is dat elk kind met zijn klasje mee op uitstap kan.’

  Na het theater stroomde het Oud Klooster vol met enthousiaste bezoekers. Om elkaar te ontmoeten en bij te praten bij een kop koffie en wat lekkers, of een bijzonder biertje. Het Oud Klooster werkt samen met Brouwerij 3 fonteinen (Beersel) en Nougat Vital. Deze makers van lokaal en artisanaal lekkers stellen hun producten aan fabrieksprijs ter beschikking van het jeugdverblijf. De inkomsten van verkoop gaan integraal naar het steunfonds. En wie een kunstwerk uit de gelegenheidsexpositie van Didier Van De Steene koopt, helpt ook mee. De kunstenaar schenkt een derde van de opbrengst aan het steunfonds.

  Toercaravan

  De toercaravan van Vakantieparticipatie wordt een babbelbox met vaste standplaats in Dikkele.


  Het idee van het steunfonds ontstond tijdens een brainstormmoment met collega’s, in een Appreciative Inquiry lerend netwerk van Vakantieparticipatie. In dat netwerk vatten Erwin en zijn team trouwens ook een liefde op voor verhalen die tonen hoe waardevol vakantie is. Die liefde krijgt dit jaar een heerlijk vervolg. De caravan, waarmee Vakantieparticipatie in 2017 op toer trok, vindt zijn laatste verblijfplaats op het domein van het Oud Klooster. Het toerkarretje wordt een babbelbox, waar kinderen verhalen kunnen vertellen over hun belevenissen in en rond het Oud Klooster.

  » Meer blogitems